Srovnání ekonomického vývoje jednotlivých zemí V4 od roku 2000 - Blažek, Jiří; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Adámek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce si klade za cíl vybrat vhodné makroekonomické ukazatele pro srovnání ekonomického vývoje zemí Visegradské čtyřky v období od roku 2000 do roku 2017 a pomocí těchto ukazatelů jednotlivé země porovnat a zjistit, zdali je možné říci, která země V4 si v uplynulém období vedla nejlépe. V teoretické části byl mezi hlavní ukazatele zařazen index růstu hrubého domácího produktu, míra inflace, míra nezaměstnanosti, vývoj běžného účtu platební bilance v poměru k HDP, schodek státního rozpočtu a další. Praktická část se zabývá porovnáváním jednotlivých zemí Visegrádské čtyřky, tedy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. V druhém úseku praktické části je předvedeno, jak lze porovnat čtyři nejvýznamnější ukazatele v jednom grafu a jak by vypadal vzorec tyto ukazatele kombinující. V závěru je provedena diskuse nad zjištěnými skutečnostmi a konstatováno, že pro porovnání ekonomického vývoje vždy záleží, co je nejdůležitější pro obyvatele dané země.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses