Faktory ovlivňující konečné ceny veřejných zakázek vybraných městských částí hl. m. Prahy - Kačírek, Miloš (2019)
Bakalářská práce zkoumá, které faktory ovlivňují konečné ceny veřejných zakázek na stavební práce. Práce je rozdělená do tří kapitol, kde první z nich se zabývá teoretickým uvedením do problematiky veřejných zakázek. Druhá kapitola je věnována popisné statistice zjištěných informací z datového souboru. Třetí kapitola obsahuje regresní analýzu vypracovanou ve statistickém programu Gretl. Pomocí ekonometrického modelu se určuje, které exogenní proměnné ovlivňují endogenní proměnné. Celkově byly vytvořeny tři různé modely, kdy v prvním z nich byla stanovena vysvětlovaná proměnná jako počet nabídek, kterou ovlivňovala lhůta pro podání nabídek, předpokládaná cena a korelační koeficient. Druhý model měl určenou vysvětlovanou proměnou poměr vysoutěžené a předpokládané ceny. Jedinou vysvětlující proměnou byl logaritmus počtu nabídek. Třetí model s vysvětlovanou proměnou jako poměrem mezi skutečně uhrazenou cenou a vysoutěženou cenou ovlivňovaly dvě proměnné, a to logaritmus poměru vysoutěžené a předpokládané ceny a trend.