Finanční benchmarking podniku Prabos Plus, a.s. - Sanitrik, Martin (2019)
Podnik Prabos plus, a.s. je jedním z největších výrobců pracovní obuvi v České republice, jeho akcie se v květnu roku 2018 začaly obchodovat na burze START. Cílem práce je posoudit přitažlivost emitenta pro potenciální investory z hlediska schopnosti tvorby hodnoty pro vlastníky, a to prostřednictvím finančního benchmarkingu v letech 2014-2017 dle metody INFA. Dále na základě výsledků identifikovat silné a slabé stránky podniku a navrhnout doporučení, jak finanční situaci zlepšit. Srovnání s odvětvím je doplněno o strukturální analýzu účetních výkazů. Hlavním zdrojem dat jsou účetní výkazy podniku ve sledovaných letech a analytické materiály Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Na základě analýzy lze konstatovat, že podnik je v současné době pro investory přitažlivým, jelikož dosahuje kladných hodnot ukazatele ekonomické přidané hodnoty (EVA), které navíc konstantně rostou. Podnikatelský model podniku je nastaven dobře, za účelem zmírnění rizika v podobě kolísajících tržeb mu byla doporučena jejich diverzifikace, podnik by se mohl zaměřit na tuzemský retailový trh nebo na export do zahraničí. V současné chvíli však na tyto kroky nemusí být pro poměrně vysokou zadluženost připraven.