Genderové rozdiely na trhu práce : porovnanie vybraných indikátorov pre ČR a SR - Vokorokosová, Theopula (2019)
Práca sa zaoberá problematikou genderových rozdielov na trhu práce. Cieľom je oboznámiť čitateľa s existujúcimi genderovými rozdielmi a na základe sekundárnych dát porovnať situáciu na trhu práce ČR a SR v rámci krajín V4. V teoretickej časti sa práca zameriava na vymedzenie kľúčových pojmov súvisiacich s genderovou terminológiou. Vysvetlený je aj Gender pay gap, ktorý je jedným z hlavných indikátorov pre posúdenie genderovej nerovnosti na trhu práce v krajine. Ďalej je charakterizovaný trh práce zo všeobecného hľadiska rovnako ako aj v kontexte s témou. Praktická časť analyzuje trh práce krajín V4 na základe vybraných indikátorov. Porovnanie ČR a SR v kontexte s V4 slúži pre lepšie pochopenie problematiky na rôznych trhoch práce. Na záver je uvedená diskusia a odporúčania pre riadiace inštitúcie.