Evropská vysílací unie a spolupráce s rozhlasovými stanicemi - Černý, Filip (2019)
Evropská vysílací unie (EBU) je v současnosti nejvlivnější aliancí vysílání převážně veřejnoprávních, ale i komerčních rozhlasových a televizních stanic. Tato bakalářská práce se zaměřuje především na české a slovenské rozhlasové stanice a zkoumá jejich spolupráci s EBU. Pomocí dostupné literatury v rámci teoretické části stručně popisuje vznik a historii unie, dále přibližuje její roli na poli působnosti evropského rádiového vysílání a pojednává o vlivu, který na své členy má. Zabývá se problematikou programových výměn, především pak těch, které se týkají hudby. Dále definuje opodstatnění mezinárodních hudebních výměn a jejich dopady. Okrajově se věnuje digitalizaci vysílání a prezentaci stanic v zahraničí. Zvýšená pozornost je upírána k Českému rozhlasu a výsledkem je zhodnocení důsledků činností EBUa charakteristika spolupráce zkoumaných subjektů. Praktická část využívá informací dostupných skrze osobní kontakty a zkušenosti z prostředí Českého rozhlasu.