Zdanění finančních institucí - Meričko, David (2019)
Diplomová práce popisuje a analyzuje reformy zdanění finančního sektoru v Evropské unii, které byly navrženy a implementovány v návaznosti na finanční krizi. Předmětem první kapitoly je především vznik globální finanční krize a následné návrhy sektorových daní na úrovní Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Druhá kapitola se zaměřuje na rozbor Návrhu směrnice Rady o společném systému daně z finančních transakcí a navazujícího Návrhu směrnice Rady, kterou se provádí posílená spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí. Ve třetí kapitole byl na vybraných členských státech (Česká republika, Slovenská republika, Spojené království) proveden bližší rozbor a porovnání zdanění finančního sektoru doplněné o komparaci skutečného daňového zatížení bankovního sektoru. Skutečné daňové zatížení bylo porovnáno pomocí efektivní daňové sazby zjištěné metodou zpětného mikropohledu na vybraném vzorku bank.