Zdanění finančních institucí - Meričko, David; Radová, Jarmila; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce popisuje a analyzuje reformy zdanění finančního sektoru v Evropské unii, které byly navrženy a implementovány v návaznosti na finanční krizi. Předmětem první kapitoly je především vznik globální finanční krize a následné návrhy sektorových daní na úrovní Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Druhá kapitola se zaměřuje na rozbor Návrhu směrnice Rady o společném systému daně z finančních transakcí a navazujícího Návrhu směrnice Rady, kterou se provádí posílená spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí. Ve třetí kapitole byl na vybraných členských státech (Česká republika, Slovenská republika, Spojené království) proveden bližší rozbor a porovnání zdanění finančního sektoru doplněné o komparaci skutečného daňového zatížení bankovního sektoru. Skutečné daňové zatížení bylo porovnáno pomocí efektivní daňové sazby zjištěné metodou zpětného mikropohledu na vybraném vzorku bank.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses