Rozbor účetních závěrek českých divadel z hlediska kvality vykazování - Karbusová, Lucie (2019)
Diplomová práce se zabývá kvalitou vykazování obsaženou v účetních závěrkách českých divadel, která z tohoto pohledu nejsou doposud dostatečně prozkoumána. Práce nejprve v teoretické části pojednává o významu účetnictví pro ekonomický život a popisuje jakými způsoby je ošetřeno zajištění kvality účetnictví. Dále se zabývá problematikou tzv. earnings managementu. Větší pozornosti se dostává i samotné účetní závěrce a jejího případného auditu, a to s přihlédnutím k novele zákona o účetnictví platné od roku 2016. Praktická část je zaměřena na porovnání dvou divadel, velkého soukromého divadla a divadla napojeného na veřejné financování, a to rozborem jejich účetních závěrek za rok 2017 z hlediska kvality vykazování a v případě divadla napojeného na veřejné financování i rozborem zprávy auditora a výroční zprávy. Pro účetní závěrky obou divadel jsou stanoveny hypotézy týkající se věrného a poctivého obrazu. Závěr praktické části obsahuje potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz.