Využití účetních informací při kalkulaci oprávněné kompenzace z provozování veřejné železniční dopravy - Zavacký, Tomáš (2019)
Práce se zaměřuje na oblast financování veřejné dopravy v České republice jako veřejné služby. Systém veřejné dopravy je nejen důležitou součástí sociální politiky, ale také představuje základ udržitelného rozvoje sídelních aglomerací a vyváženého regionálního rozvoje. Stěžejní částí práce je popis a sestavení finančního modelu pro vybranou železniční linku a určení výše kompenzace plynoucí z provozování veřejné dopravy. Zjištěné výsledky jsou poté porovnány s údaji, které zveřejňuje ministerstvo dopravy. Na základě tohoto porovnání jsou poté navrhnuta řešení, kteráby pomohla zpřesnit zjištěné informace.