Stínová ekonomika a vliv EET na státní rozpočet ČR v letech 2015 - 2018 - Holman, Martin (2019)
Hlavní ověřovanou hypotézou práce je tvrzení, že EET je skutečně účinným nástrojem k eliminaci stínové ekonomiky a výběru daní. Při aproximaci efektů EET na fiskální příjmy, jsem se koncentroval na odhad růstu výběru DPH. Podle teoretického rámce jsem vymezil daňové základy vycházející z celkových hotovostních tržeb v odvětvích CZ-NACE 45-47, 55 a 56 pro roky 2016 a 2017. Dále jsem zkoumal předpoklad, že rekordní přebytky SR v letech 2016 a 2018, byly částečně způsobeny hospodářskou expanzí ČR a velmi nízkou nezaměstnaností. Pro ilustraci je použita Difference-in-Difference analýza, kterou jsem ověřoval trendy dopadu EET na tržby v pohostinství. Na jejím základě byla provedena lineární regrese s kontrolní proměnnou, jež potvrdila význámný nárůst reálných tržeb v sektoru. Dále jsou interpretovány výsledky dotazníkových šetření s celkovým počtem N=469 respondentů. Otázky se týkaly EET a na otázku o SE v odvětví odpověděl počet N=420. Hodnota SE z hotovostních transakcí v NACE 47 před zavedením EET činila 6,76 %. Z hotovostních plateb v NACE 46 se před zavedením EET průměrně nepřiznávalo 6,97 %. V NACE 45 lze vyčíst výskyt stínových transakcí před EET na 10,47 %. V odvětví NACE 55 respondenti ohodnotili výskyt hotovostní SE průměrně na 19,54 %. V NACE 56 pak byla část SE, která plynula z použití hotovosti, odhadnuta průměrně na 25,58 %, Konečné výsledky aproximovaných dopadů EET na SE a zvýšený výběr DPH jsou následující. Díky zvýšení výběru DPH v sektorech CZ-NACE 45-47 a 55-56 se EET na rostoucích příjmech SR dohromady podílela 35,4 mld. Kč v roce 2017 a 37 mld. Kč v roce 2018. Z toho se na vyšších ročních příjmech SR podílel nejvíce velkoobchod průměrnou roční částkou 17,5 mld. Subjekty v sektorech pohostinských služeb po implementaci EET průměrně odvádějí na DPH o 3,625 mld. ročně v