Kontrafaktuální analýza socioekonomického vývoje obcí zapojených v Místní agendě 21 v České republice během období 2008 - 2016 - Nedomová, Anna (2019)
Hlavním cílem diplomové práce bylo identifikovat úroveň socioekonomického rozvoje vobcích, které uplatňují Místní agendu 21, a ten následně porovnat s vývojem v obcích,které do MA 21 zapojeny nejsou. Práce vychází z předpokladu, že MA 21 jakožto nástrojudržitelného rozvoje, významně napomáhá ke zlepšení úrovně socioekonomickýchukazatelů.Měření a hodnocení (udržitelného) rozvoje je nezbytné pro určení skutečného efektu,který má účast v MA 21. V této práci využívám metodu kontrafaktuální analýzy, jejížpoužití na příkladu MA 21 lze považovat za hlavní přínos práce.V teoretické části je naznačen vývoj vnímání udržitelného rozvoje v čase. Je vysvětlenvýznam uplatňování principů UR na lokální úrovni a možné nástroje, které mohou býtvyužívány na obecní úrovni.V praktické části jsou srovnány vybrané ukazatele u vybraných obcí. Jedna obec vždyzastupuje konkrétní kategorii (A-D) a k ní jsou přirovnány dvě obce referenční(nezapojené). Analýza ukazuje, že vliv MA 21 na socioekonomickou úroveň obcí jeodlišný v jednotlivých kategoriích a zároveň že rozvoj v jednotlivých pilířích UR nenírovnoměrný, přičemž dominuje pilíř environmentální.