Metody oceňování v účetnictví a jejich využití při ocenění podniku - Veselá, Barbora (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na zhodnocení využití účetního ocenění jednotlivých rozvahových položek při ocenění podniku jako celku. V práci jsou nejprve definovány možné báze ocenění rozvahových položek v účetnictví. Následně jsou popsány metody ocenění podniku, přičemž u každé z metod je zhodnoceno, zda je teoreticky možné účetní hodnotu v rámci dané metody využít. V práci je zjištěno, u které metody ocenění je největší potenciál využití účetní hodnoty. V navazujících kapitolách se práce zabývá oceňováním rozvahových položek dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. U každé z rozvahových položek je zhodnoceno, zdali lze účetní hodnotu využít pro ocenění podniku. Zvláštní pozornost je věnována ocenění reálnou hodnotou dle českých i mezinárodních standardů, jejich porovnání a vyhodnocení využitelnosti pro ocenění podniku na jednotlivých úrovních (levelech) reálné hodnoty. Oddělená kapitola se zabývá oceněním rozvahových položek investičních fondů a společností, jelikož jsou na tyto společnosti kladeny vyšší nároky z pohledu ocenění reálnou hodnotou. Tudíž i využitelnost účetního ocenění je u těchto společností vyšší.