Autonomní mobilita - Dušek, Šimon (2019)
Cílem této diplomové práce je analýza postojů a očekávání vůči nástupu budoucímu trendu autonomní mobility. Teoretická část se věnuje představení autonomní mobility, její technologie a současné situaci v testování samořiditelných vozidel. Dotazníkové šetření je zaměřeno na řidiče a cestující v silničním druhu dopravy. Výsledky jsou vyhodnocovány při vzorku o velikosti 703 účastníků. Práce neprokázala vliv věku respondentů na vztah vůči autonomním vozidlům. Práce prokázala, že většina respondentů zaujímá negativní postoj vůči nástupu autonomní mobility. Očekávají však, že v dopravě dojde k úbytku dopravních nehod a jejich závažnosti. Respondenti mají obavy ze ztráty možnosti řídit automobily, a proto upřednostňují využívání autonomních vozidel, jako produkt služby. V návrhové části je tak sestaven obchodní model taxislužby využívající autonomních vozidel, který by mohl představovat budoucí směr autonomních vozidel.