Zhodnocení reformy veřejné správy týkající se obcí s rozšířenou působností - Adamcová, Klára (2019)
Bakalářská práce se věnuje druhé fázi reformy veřejné správy v České republice ve účinné od 1. ledna 2003, a to ve vztahu k obcím s rozšířenou působností. Kromě popisu průběhu této reformy a její realizace v podobě přijatých zákonů se práce zaměřuje se na zamýšlené cíle, tedy decentralizaci a dekoncentraci veřejné správy, resp. její přiblížení občanům, a zjednodušení jejího systému. V teoretické části jsou tak popsány základní pojmy veřejné správy (veřejná moc, subjekty veřejné správy, státní správa a samospráva), základní zásady veřejné správy a stručný popis vývoje veřejné správy do roku 1999. V praktické části je popsán materiál „Návrh koncepce reformy veřejné správy“ a jeho projednání na úrovni státu, první a druhá fáze reformy a posouzení naplnění cílů této reformy. Pro ověření hypotéz ohledně naplnění těchto cílů autorka použila metodu dotazníkového šetření u tajemníků obecních úřadů s rozšířenou působností.