Zhodnocení reformy veřejné správy týkající se obcí s rozšířenou působností - Adamcová, Klára; Mitwallyová, Helena; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se věnuje druhé fázi reformy veřejné správy v České republice ve účinné od 1. ledna 2003, a to ve vztahu k obcím s rozšířenou působností. Kromě popisu průběhu této reformy a její realizace v podobě přijatých zákonů se práce zaměřuje se na zamýšlené cíle, tedy decentralizaci a dekoncentraci veřejné správy, resp. její přiblížení občanům, a zjednodušení jejího systému. V teoretické části jsou tak popsány základní pojmy veřejné správy (veřejná moc, subjekty veřejné správy, státní správa a samospráva), základní zásady veřejné správy a stručný popis vývoje veřejné správy do roku 1999. V praktické části je popsán materiál „Návrh koncepce reformy veřejné správy“ a jeho projednání na úrovni státu, první a druhá fáze reformy a posouzení naplnění cílů této reformy. Pro ověření hypotéz ohledně naplnění těchto cílů autorka použila metodu dotazníkového šetření u tajemníků obecních úřadů s rozšířenou působností.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses