Big Data v Bankovnictví - Imrich, Martin (2019)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním dat, datovým managementem, databázemi, a především využitím big dat v bankovnictví. Cílem práce je představit možnosti využití big dat v bankovním prostředí a připravit rámec projektu implementace big data platformy. V teoretické části jsou popsány základy databází, se zaměřením na „tradiční“ relační databáze a jejich rozdíl s big data databázemi. Dále je zde stručně popsáno fungování banky s cílem poukázat na data, které banky generují. Praktická část je modelový příklad implementace big data platformy v bance a představení možnosti jejího využití. První část se zabývá plánem, technologiemi, hardwarem a softwarem, pro big data platformu. Závěrem praktické části je vyčíslení nákladů na implementaci a popis jednotlivých možností využití.