Vnější a vnitřní komunikace obcí s rozšířenou působností - Vanišová, Tereza; Mitwallyová, Helena; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce mapuje vnější a vnitřní komunikaci obcí s rozšířenou působností, které vznikly v souvislosti s druhou fází reformy veřejné správy účinné od roku 2003 a předkládá doporučení, která by mohla mít pozitivní dopady na zvýšení efektivity komunikace a následně na rozvoj celého regionu.Z provedeného výzkumu vyplynuly mezery v komunikaci, které nechávají otevřený prostor pro možná zlepšení systému komunikace. Proto je velice žádoucí činitele ovlivňující efektivitu veřejné správy, přerozdělování veřejných příjmů a úspěšnost dané obce analyzovat, a udávat tak směr snahám ve zlepšení.V teoretické práci je charakterizována reforma veřejné správy z roku 2003 a obec s rozšířenou působností jakožto jednotka územní samosprávy. Dále jsou zde podány teoretické základy vnější a vnitřní komunikace obcí s přihlédnutím k etickým kodexům a zákonům.Praktická část předkládá analýzu jednotlivých způsobů komunikace a informuje o systému vnitřní a vnější komunikace ve městech Mělník a Neratovice, který byl zjišťován na základě dotazníkových šetření, mystery shoppingu a komparace. Z výzkumu vyplývá, že motivace pracovníků úřadu ke kvalitnímu výkonu jejich práce není dostatečná, a to zřejmě převážně kvůli finančnímu ohodnocení, jelikož ostatní faktory ovlivňující komunikaci, kterými jsou například vztahy se spolupracovníky, dostupnost informací a komunikace s vedoucím a kolegy, byly hodnoceny příslušníky veřejné správy kladně. Výsledkem je také zjištěná korelace mezi znalostí cílů a vizí obcí s rozšířenou působností a aktivním zapojením občanů do dění v regionu. Za nejefektivnější způsob vnitřní komunikace úřadu je pokládán osobní styk a jako nejlepší způsob k informování veřejnosti vzešly facebookové stránky.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses