Redistribuční dopady minireformy důchodů 2018/2019 - Mechl, Daniel (2019)
Současná vládní koalice provedla k 1. 1. 2019 tzv. minireformu důchodového systému, která má pomoci vyšší míry redistribuce příjmů důchodového systému snížit nerovnost rozdělení starobních důchodů, což má dle přesvědčení současné vládní koalice a vládnoucí politické reprezentace zajistit sociálně spravedlivější přiznávání důchodů. A to napříč celým spektrem osob tento důchod pobírající. Proto je hlavním cílem této práce zjistit skutečné dopady této minireformy na výši jak nižších starobních důchodů, tak těch vyšších.K takto stanovenému účelu jsou v této práci využívány čtyři různé druhy metod, pomocí kterých se dají určit dopady uvedené minireformy a odhadnout, nakolik splnila cíl, který si Vláda ČR vytyčila. Mezi tyto metody patří Giniho koeficient, Lorenzova křivka sloužící ke grafickému znázornění výsledků Giniho koeficientu, Robin Hood index, a nakonec nejzákladnější metoda měření nerovnosti rozdělení důchodů, metoda míry nerovnosti. Pomocí těchto metod lze konstatovat, že jejich výsledky signalizují splnění vytyčeného cíle a to, že došlo ke zvýšení míry redistribuce v českém systému starobních důchodů. Na závěr analytické části této práce jsou absolutně i procentuálně porovnány změny ve výši starobních důchodů chudšícha bohatších osob tento důchod pobírající, a lze konstatovat, že došlo k rychlejšímu růstu starobních důchodů těch chudších důchodců, a byl tedy naplněn cíl vytyčený Vládou ČR.