Vliv daňové podpory na rozvoj výzkumu a vývoje v zemích EU. - Lobashova, Arina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem daňové podpory na rozvoj výzkumu a vývoje v zemích Evropské unie. Cílem práce je (i) zmapovat aktuální stav výdajů na VaV ve státech EU, (ii) popsat formy daňových úlev používaných jednotlivými státy EU a (iii) skrze celkové výdaje na VaV spočítat pomocí ekonometrického modelu, jaký vliv na rozvoj vědy a výzkumu mají daňové úlevy na VaV. Dále na základě dosažených výsledků (iv) zhodnotit efektivnost Strategie Evropa 2020, jejímž cílem je zajištění míry investic do VaV v úhrnu 3 % HDP EU. Posledním cílem práce je (v) shrnout důvody a podobu nových legislativních změn týkajících se daňových úlev v České republice. První kapitola se věnuje teoretické stránce, podpoře výzkumu a vývoje v České republice a vymezení forem daňových úlev v EU. Druhá kapitola je založena na empirické analýze VaV na základě statistických údajů. Pomocí regresní a korelační analýzy je zhodnocen vliv daňových úlev na rozvoj VaV skrze celkové výdaje na výzkum a vývoj v EU. Třetí kapitola se zabývá aktuálním legislativním změnám upravujícím pravidla pro uplatnění daňového odpočtu na VaV v České republice.