Silniční daň jako zdroj financování dopravní infrastruktury - Nováková, Kristýna; Sedmihradská, Lucie; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá řešením problému podfinancování dopravní infrastruktury na území krajů. Jejím hlavním cílem je návrh financování dopravní infrastruktury krajů prostřednictvím daňové asignace silniční daně a návrh výnosnějšího systému zdaňování vozidel v České republice. Je zde popsán dosavadní systém financování silnic II. a III. třídy a konstrukce silniční daně v České republice a ve státech Evropské unie. Díky těmto poznatkům diplomová práce navrhuje několik možných řešení situace prostřednictvím zvýšení sazby daně, rozšířením počtu poplatníků nebo změnou konstrukce daně. Dále jsou navrženy tři různé způsoby přerozdělování silniční daně mezi kraje. Jako nejvýhodnější je vyhodnocen systém přerozdělování financí na dopravní infrastrukturu podle délky silnic v kraji, který je využíván i v současnosti.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses