Účetní aspekty hospodaření Akademie věd ČR - Požárková, Lenka (2019)
Tato práce se věnuje účetním aspektům organizační složky státu a jejímu hospodaření. Tyto aspekty jsou zkoumány v rámci Akademie věd České republiky. Je nastíněno její postavení a úloha spolu s vymezením jejího financování a organizační struktury. Dále práce vymezuje pravidla hospodaření organizačních složek státu, zejména s prostředky státního rozpočtu a s fondy účetní jednotky. Mimo jiné také vymezuje pravidla související s hospodařením těchto organizací s majetkem státu. Popisuje také principy finančních kontrol. Práce je doplněna o praktickou část, ve které je vyobrazeno účetnictví organizačních složek státu pomocí analýzy jejich účetních výkazů.