Účetní a daňové dopady rezerv a opravných položek v účetnictví podnikatelů v ČR - Klánová, Veronika (2019)
Cílem bakalářské práce je vymezit rezervy a opravné položky v souladu s českou účetní a daňovou legislativou, provést analýzu těchto nástrojů spolu s odloženou daní v konkrétním podnikatelském subjektu a zhodnotit, zda subjekt dodržuje své vnitropodnikové směrnice a zda jsou směrnice zpracovány dostatečně kvalitně. V teoretické části jsou rezervy, opravné položky a odložená daň vymezeny, je vyzdvižen jejich význam a podány informace o jejich inventarizaci, účtování a vykazování. Rezervy a opravné položky jsou podrobně charakterizovány v souladu s účetními předpisy a předpisy upravujícími daň z příjmů. V praktické části jsou rozebrány vnitropodnikové směrnice vybrané společnosti a posléze provedena analýza rezerv, opravných položek a odložené daně v letech 2016-2018. Je zjištěno, že směrnice společnosti nejsou navzdory hojnému využívání rezerv a opravných položek zpracovány v dostatečném rozsahu a podrobnosti, a tím pádem je snížena ověřitelnost a průkaznost účetních záznamů.