Analýza způsobů regulace ubytování přes digitální platformy ve vybraných metropolích - Koukalová, Blanka; Vláčil, Jan, 1943-; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se věnuje problematice sdílené ekonomiky a jejích aktérů. V práci je analyzována právní povaha subjektů, které v rámci sdílené ekonomiky působí. Blíže jsou specifikovány výhody i nevýhody nových modelů spadajících pod sdílenou ekonomiku, včetně modelu sdíleného ubytování. Dále je práce zaměřena na právní postavení sdílené ekonomiky v rámci současné české legislativy a na chystané legislativní změny, které se dotknou platformy Airbnb a jejích uživatelů. Analytická část práce se věnuje aktuálnímu působení Airbnb v Praze a možnostem regulace sdíleného ubytování v tomto městě. Pomocí sekundárních zdrojů je provedena analýza řešení regulace v Berlíně, hlavním městě Spolkové republiky Německo, a v Amsterdamu, hlavním městě Holandska. Na základě metody komparace současného stavu působení Airbnb ve vybraných metropolích jsou navržena možná řešení regulace trhu sdíleného bydlení v Praze.
Vedoucí práce: Jan Vláčil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses