Daň z nemovitých věcí jako nástroj řešení vysoké zadluženosti obcí - Brabcová, Klára (2019)
Tato diplomová práce pojednává především o dani z nemovitých věcí. V úvodu se jedná o popis zařazení daně z nemovitých věcí do majetkových daní, vývoj této daně, o definici obce, jejích pravomocí ohledně daně z nemovitých věcí, o regulaci zadluženosti obcí a stavu jejich zadluženosti za rok 2017. Hlavním cílem této práce je zjištění, zda obce, které porušují nové pravidlo rozpočtové odpovědnosti, mohou řešit svou vysokou zadluženost prostřednictvím daně z nemovitých věcí. Ke splnění tohoto cíle je nutné splnit dílčí cíl, kterým je zjištění skutečné výše výnosu daně z nemovitých věcí při změně místního koeficientu. Hlavní cíl práce je aplikován na 456 obcí a na základě výsledků bylo zjištěno, že kromě jedné obce mohou všechny ostatní vyřešit svou vysokou zadluženost prostřednictvím daně z nemovitých věcí, jejíž výše může být ovlivněna místním koeficientem, a to do jednoho roku. Dalším výsledkem bylo, že téměř všechny obce mohou vyřešit svou zadluženost do 3 let a při využití daně z nemovitých věcí a místního koeficientu. Nakonec byl zkoumán vliv zadluženosti a daně z nemovitých věcí na jednoho obyvatele obce.