Základ daně z příjmů ze závislé činnosti v kontextu mezinárodního zaměstnávání - Görgesová, Karolína (2019)
Diplomová práce se věnuje problematice mezinárodní migrace pracovní síly. Cílem této práce je stanovit dopady novely zákona o daních z příjmů s datem účinnosti od 1. ledna 2019 a identifikovat možné problémy, které může způsobit. Součástí této práce je také analýza potenciálních dopadů této novely na skupinu osob vykonávající své povolání na palubách lodí, jejichž zaměstnavatel sídlí v Nizozemském království. Výsledky analýzy neprokázaly vliv novely na existující dvojí zdanění lodníků. Dále jsou v diplomové práci analyzovány dopady novely zákona o daních z příjmů na ostatní migrující zaměstnance z Evropského hospodářského prostoru a Švýcarské konfederace. Analýza zde prokázala diferenci efektivní sazby daně v závislosti na příslušnost osob pro účely pojistných systémů.