Tvorba technické prémie neživotního pojištění za použití zobecněného lineárního modelu - Nejman, Karel (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou technické prémie v neživotním pojištění, zejména pak její tvorbou za použití různých statistických modelů. Dílčím cílem práce je objasnění cenotvorby v neživotním pojištění, role technické prémie a různé přístupy k její modelaci, přičemž největší důraz je kladen na způsob modelace za použití zobecněného lineárního modelu. Hlavním cílem je ucelené porovnání a výsledné zhodnocení popsaných přístupů za využití empirických dat. Vyjma zmíněného zobecněného lineárního modelu je pro komparaci použit také zobecněný aditivní model, ale i klasický lineární model.