Tvorba technické prémie neživotního pojištění za použití zobecněného lineárního modelu - Nejman, Karel; Witzany, Jiří, 1966-; Budská, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou technické prémie v neživotním pojištění, zejména pak její tvorbou za použití různých statistických modelů. Dílčím cílem práce je objasnění cenotvorby v neživotním pojištění, role technické prémie a různé přístupy k její modelaci, přičemž největší důraz je kladen na způsob modelace za použití zobecněného lineárního modelu. Hlavním cílem je ucelené porovnání a výsledné zhodnocení popsaných přístupů za využití empirických dat. Vyjma zmíněného zobecněného lineárního modelu je pro komparaci použit také zobecněný aditivní model, ale i klasický lineární model.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses