Využitie derivátov v slovenských bankách - Gajdošová, Nicol (2019)
Finančné deriváty sa dostali do povedomia mnohých ľudí ako dôvod finančnej krízy v roku 2008. Čo to vlastne znamená finančný derivát alebo aké druhy rozdeľujeme si preberieme v tejto práci. Pozrieme sa na jednotlivé príklady ako ich možno využiť pre potrebu zaistenia konkrétneho druhu rizika. Hlavnou podstatou tejto práce je zistiť aké druhy derivátov sa v skutočnosti používajú na bankovom trhu. Priblížime si tiež fungovanie treasury oddelenia a porovnáme si nielen teóriu s praxou, ale tiež ako stojíme na trhu s derivátmi v porovnaní s inými krajinami. Výsledkom je zistenie, že trh derivátov na Slovensku je zameraný najmä na základné druhy. Hlavne je tomu tak z dôvodu jednoduchosti vysvetľovania klientovi. Zaujímavým zistením oproti teórii je, že v praxi sa veľmi často využíva produkt zvaný forward s pohyblivou splatnosťou, ktorý je v práci vysvetlený.