Finanční aspekty hospodaření obce Velké Popovice v kontextu financování jejího rozvoje. - Malyševa, Marina; Čáp, Vilém; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce je zaměřena na finanční aspekty hospodaření a rozvoje obce Velké Popovice v letech 2014 – 2018. V teoretické části se zabývá právní úpravou postavení a funkcemi obce, strategickými rozvojovými dokumenty, obecními rozpočty, druhy příjmů a výdajů rozpočtu, rozpočtovým procesem, rozhodovacími pravomocemi orgánů obce a teoriemi místních financí a regionálního a lokálního rozvoje. Praktická část se zaměřuje na obec Velké Popovice a její hospodaření s finančními prostředky, které bylo ve sledovaném období 2014 – 2018 velmi různorodé. Dále zkoumá strategický plán rozvoje obce, míru realizace předpokládaných investičních záměrů a náklady s tím spojené. Celkem bylo navrženo 37 záměrů. Plně se realizovalo 21,62 % z celku, částečně se realizovalo 16,22 %, nerealizovalo se 23 projektů, což je 62,16 % z celku. Náklady na realizované projekty přesáhly výši maximálních předpokládaných nákladů o 17,35 %. Veškeré realizované projekty byly v souladu s územním plánem, ale nebyly provázány se střednědobým výhledem rozpočtu. V závěru praktické části jsou navržena doporučení a podklady pro zpracování kvalitního a reálného strategického plánu rozvoje obce Velké Popovice. Mezi nejdůležitější z nich patří vytvoření nového územního plánu, včasná příprava a provázanost strategického plánu, územního plánu a střednědobého výhledu rozpočtu, protože ve sledovaném období se střednědobý výhled rozpočtu vytvářel pouze z povinnosti a nezohledňoval plánované projekty, tudíž neměl vypovídající hodnotu. Dále je doporučeno rozšířit personální složky obecního úřadu o kvalifikované odborníky a intenzivněji rozvíjet investiční aktivity v obci.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses