Riadenie rizík pomocou nástrojov Business Intelligence - Kňavová, Silvia (2019)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou riadenia úverového rizika, ktorému v dnešnej dobe podliehajú všetky úverové inštitúcie. Pojednáva o dôležitosti automatizačných procesov pri jeho riadení a zameriava sa na nástroje Business Intelligence. Charakterizuje základné princípy, jednotlivé komponenty a dôraz kladie na vytvorenie efektívneho a ľahko pochopiteľného reportu a zameriava sa na pravidlá pri vizualizovaní dát. V prvej časti práce sú definované finančné riziká a dôraz je kladený na úverové riziko a postupy jeho riadenia. Značná časť sa venuje vývoji regulačných štandardov, ktoré musia banky dodržiavať. Tretia kapitola pojednáva o skóringových modeloch so zameraním na úverové riziko, tzv. credit skóring. V praktickej časti sú princípy BI rozobrané v prostredí bánk ako úverových inštitúcií. Cieľom tejto diplomovej práce je aplikácia nástrojov Business Intelligence na bankový sektor vo forme efektívnej architektúry dátového skladu a prehľadného dashboardu, a to v kontexte regulačných princípov.