Bezhotovostní peníze a jejich použití - Hrabec, Lukáš (2019)
Diplomová práce „Bezhotovostní peníze a jejich použití“ se zabývá bezhotovostními platebními metodami od historie až po současnost. V teoretické části se zabývá historickými platebními metodami, jako jsou směnky, šeky, poštovní platební poukázky a další. Následující kapitola je věnována platebním systémům jak v České republice CERTIS, tak i světovým jako TARGET 2, EURO 1, CLS a další. V této části není opomenuta ani telekomunikační síť SWIFT. Následující část se zabývá kryptoměnami a jejich reálným použitím při placení zboží a služeb. V praktické části jsou porovnány počty transakcí většiny výše zmíněných metod a jsou dány do kontextu celkového množství světových a evropských bezhotovostních transakcí.