Systém MHD v Jekatěrinburgu s důrazem na metro - Markov, Ian (2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku městské hromadné dopravy, zejména pak metra ve městě Jekatěrinburgu. Cílem práce je popsat současnou situaci v jekatěrinburském systému MHD, zanalyzovat aktuální stav metra a jeho roli v místním systému MHD a definovat jeho silné i slabé stránky. Dalším úkolem práce je vysvětlit, proč právě město Jekatěrinburg potřebuje rozšířit systém metra a nabídnout možné řešení stávajícího problému. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část se věnuje základním pojmům týkajícím se městské hromadné dopravy, jejím charakteristikám, vlastnostem a druhům dopravních prostředků, které ji tvoří, s důrazem na metro. Praktická část se zabývá historií Jekatěrinburgu, jeho současným stavem i aktuálním stavem místní MHD. Zvláštní pozornost je zde věnována právě metru. Závěrečnou část tvoří doporučení, která nabízejí možná řešení zkoumaného problému.