Automobil v podnikání z hlediska účetních a daňových předpisů - Vrána, Jan (2019)
Tato diplomová práce se zabývá automobilem v podnikání a jeho vztahem k daňovým a účetním předpisům České republiky. Práce je rozdělena na kapitoly dle jednotlivých úkonů prováděných s automobilem, tedy na pořízení, používání a pozbytí. Součástí každé kapitoly jsou i praktické příklady, které mají za úkol jednotlivé situace správně daňově vypočíst a následně je zaúčtovat. V první kapitole budou rozebrány jednotlivé způsoby pořízení vozidla včetně jeho ocenění, přičemž největší zřetel bude brán na finanční leasing. Kapitola pojednávající o používání automobilu bude zaměřena nejenom na účetní a daňovou problematiku využívání vozidla podnikatelem (zaměstnavatelem), ale bude zde rozebrána i problematika, kdy je tento automobil poskytnut zaměstnanci k používání. Poslední kapitola pojednává o jednotlivých způsobech pozbytí automobilu jako je prodej, krádež, zničení nebo předčasný konec leasingu.