Možnosti financování památek v soukromém sektoru - Harapesová, Anna (2019)
Ve své bakalářské práci se budu věnovat současným možnostem financování nemovitých kulturních památek v soukromém vlastnictví. Cílem této práce je objasnit čtenáři, či majiteli nějaké kulturní nemovitosti, jaké možnosti má, co se týče financování oprav, provozu, rekonstrukcí a jejího případného rozvoje. Budu zde popisovat jednotlivé mechanismy financování nemovitých kulturních památek, zejména v rámci státní památkové péče, ale i jiné možné zdroje. Pokusím se zde podrobněji popsat možnosti jak dotací či grantů, které majitelé nemovitých kulturních památek v České republice mohou získat. Budu se snažit zde uvádět co nejaktuálnější informace o možnostech financování, které jsou v platnosti nyní, nebo vejdou v platnost v příštím roce. Dále zde na konkrétním příkladu zámku Křinec uvedu, jaké dotace soukromý majitel nemovité kulturní památky v minulosti dostal, o jaké aktuálně žádá a jaké možnosti má do budoucna.