Analýza ekonomických motivací, právních faktorů a role institucí veřejné správy ve vztahu k zaměstnání vybraných skupin osob v ČR v roce 2019 - Danielová, Tereza (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na zmapování situace osob pohybujících se na hraně mezi dávkovým systémem a přijetím nízko hodnoceného zaměstnání a na jejich možnosti vstupu na trh práce a na motivace, které u těchto jedinců hrají roli v jejich rozhodování. Dále se práce zabývá vymezením veřejnoprávních institucí a jejich rolí v oblasti politiky zaměstnanosti. Celá práce je okomentována podle platné právní úpravy. Praktická část práce se věnuje analýze určitých kategorií domácností, u kterých dochází k rozhodování mezi vstupem do zaměstnání za nízkou mzdu či setrváním ve stavu nezaměstnanosti a pobíráním sociálních dávek. Výsledky analýzy potvrzují domněnku, že zvyšování minimální mzdy má pozitivní vliv na snižování počtu příjemců sociálních dávek a rovněž na snižování objemu vyplácených finančních prostředků v rámci systému sociálního zabezpečení.