Problematika obsahu nad formou na příkladu leasingu - Hutchinson, Adam-David; Vašek, Libor, 1978-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato práce se zabývá zásadou obsahu nad formou a její právní úpravou v české účetní legislativě a Mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS). Cílem práce je vysvětlit, co je zásada obsahu nad formou a ukázat její význam pro zajištění věrného a poctivého obrazu, a tudíž kvalitní vypovídací schopnosti účetních výkazů. V práci jsou rozebrány některé příklady, které nejsou z hlediska zásady obsahu nad formou kvalitně řešeny v české účetní legislativě, ale v IFRS ano. Nosnou ilustrací je finanční leasing, u něhož česká legislativa nedává přednost ekonomickému obsahu účetního případu před jeho právní formou. V práci je nejprve uvedeno, jak je definován finanční leasing dle IFRS a dle české účetní legislativy. Následuje příklad ilustrující rozdílné zachycení finančního leasingu dle IFRS a dle české účetní legislativy se znázorněním odlišného dopadu na účetní výkazy. V důsledku jsou ovlivněny finanční ukazatele kalkulované z informací obsažených v účetních výkazech.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses