Územní samospráva České republiky, komparace s vybranými státy Evropy - Bičák, Ondřej (2019)
Předmětem této bakalářské práce je analýza systému územní samosprávy aplikovaného na území České republiky a následná komparace se systémy užitými ve Francii, Velké Británii, Dánsku a Nizozemí. Teoretická část představuje oblast pro vymezení pojmu samospráva a již zmíněnou analýzu uspořádání územní samosprávy v ČR. Následuje přiblížení jednotlivých modelů místní správy a jejich stručné aplikování v rámci zmíněných zemí. Praktická část se věnuje porovnání uspořádání ve zmíněných zemích. Jelikož je potenciál pro porovnávání obrovský, zúžil jsem porovnávané aspekty na historii, orgány samosprávných celků, financování, volby a obce. V závěru jsou řečeny klady a zápory v ČR, na základě nichž je dokázáno, že je zde pořád potenciální prostor pro vylepšení, ale vzhledem k nepříliš příznivému vývoji ve 20. století a k tomu, že se územní samospráva v ČR obnovila před pouhými 30 lety, není se příliš čemu divit.