Implementácia IFRS 17 do poistnej praxe - Miri, Leila (2019)
Diplomová práca je venovaná novému medzinárodnému štandardu finančného výkazníctva IFRS 17 - Poistné zmluvy. Zoznamuje čitateľa s najdôležitejšími bodmi štandardu, porovnáva ho s reguláciou Solventnosť II a vyhodnocuje jeho dopad s výhodami a nevýhodami do poistnej praxe. Jedná sa o komplexný štandard, ktorý konzistentne pristupuje k oceneniu poistných záväzkov v trhovej hodnote a tak vernejšie odzrkadľuje zisky účtovných jednotiek. Štandard zavádza veľa nových pojmov ako sú napríklad zmluvná servisná marža alebo nedostatočnosť poistného. Kompatibilita dvoch regulátorov je otázna a v rámci komplexného pohľadu je potreba prihliadať aj na vysokú variabilitu vysvetlenia si štandardu účtovnými jednotkami a časovú, finančnú a systémovú náročnosť implementácie.