Implementácia IFRS 17 do poistnej praxe - Miri, Leila; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vyskočil, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práca je venovaná novému medzinárodnému štandardu finančného výkazníctva IFRS 17 - Poistné zmluvy. Zoznamuje čitateľa s najdôležitejšími bodmi štandardu, porovnáva ho s reguláciou Solventnosť II a vyhodnocuje jeho dopad s výhodami a nevýhodami do poistnej praxe. Jedná sa o komplexný štandard, ktorý konzistentne pristupuje k oceneniu poistných záväzkov v trhovej hodnote a tak vernejšie odzrkadľuje zisky účtovných jednotiek. Štandard zavádza veľa nových pojmov ako sú napríklad zmluvná servisná marža alebo nedostatočnosť poistného. Kompatibilita dvoch regulátorov je otázna a v rámci komplexného pohľadu je potreba prihliadať aj na vysokú variabilitu vysvetlenia si štandardu účtovnými jednotkami a časovú, finančnú a systémovú náročnosť implementácie.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses