Komparace vybraných parametrů smluv o zamezení dvojího zdanění zemí označovaných jako daňové ráje - Vágnerová, Tereza; Pavel, Jan, 1978-; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce je zaměřená na daňové plánování a přesouvání zisků do zemí s nízkým zdaněním. Cílem je identifikovat proč, společnosti zakládají své podnikání ve státech, které jsou považovány za daňové ráje Evropy. Bylo vybráno Nizozemsko a Irsko. První část je zaměřena na definici daňových rájů, daňovou optimalizace, smlouvy o zamezení dvojího zdanění a popis daňových optimalizačních schémat. Aby byl splněn cíl práce, bylo v druhé části postupováno následovně. Nejdříve bylo zjištěno, které země mají největší podíl přímých zahraničních investic v Nizozemí a Irsku a naopak, kde tyto země mají nejvíce přímých zahraničních investic. Následně bylo zjišťováno, jakou tyto investice mají výnosnost a jaké z nich plynou příjmy. Dále byly porovnány smlouvy o zamezení dvojího zdanění Irska a Nizozemska s vybranými zeměmi. Země byly vybrány na základě jednotlivých příjmů z dividend, licenčních poplatků a úroků plynoucích do těchto zemí. Ke každému druhu příjmu bylo vybráno pět států, ze kterých mají tyto příjmy zdroj a dále pět států do kterých tyto příjmy nejvíce odtékají ze zkoumaných zemí. Zjištěné výsledky potvrzují, že smlouvy jsou pouze nástrojem k přesouvání zisků. Nelze jimi snížit daňovou povinnost. Aby dobře fungovaly, musí být použity zároveň s daňově výhodnou jurisdikcí. Lze si je představit jako most, který spojuje sofistikovanou ideu s daňově výhodnou lokalitou.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses