Specifické postavení bank v insolvenčním řízení - Drobná, Tereza; Dvořák, Petr, 1960-; Silberhornová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce popisuje postavení bank jako účastníků insolvenčních řízení. V první části diplomové práce jsou představeny základní a klíčové pojmy a instituty, které jsou charakteristické pro insolvenční řízení a jejich pochopení je předpokladem pro následné detailní zkoumání dané problematiky. Druhá část je zaměřena především na popis situace, kdy banka vstupuje do insolvenčního řízení jako věřitel, který v něm uplatňuje svou pohledávku za dlužníkem. Cílem této části diplomové práce je zjistit, zda pro banku budou platit odlišná pravidla v porovnání s ostatními věřiteli, což je následně ověřováno i na reálných datech získaných analýzou insolvenčních řízení, která byla ukončena v letech 2011 až 2013 a v prvním čtvrtletí roku 2018. Poslední, třetí část diplomové práce, je zaměřena na úpadek banky a způsoby jeho řešení. Nejprve jsou představeny teoretické možnosti řešení úpadku jakéhokoli dlužníka a následně jsou zdůrazněna zvláštní pravidla a postupy, které jsou aplikovatelné v případě, že je v insolvenčním řízení řešen úpadek banky. Diplomová práce je zakončena popisem probíhajícího insolvenčního řízení v případě úpadku ERB Bank, který výše zmíněné odchylky od standardní úpravy představuje na praktickém příkladu.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses