Tvorba a využití indexů na finančních trzích - Přibáň, Filip; Brada, Jaroslav, 1964-; Tesařová, Žaneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
V současné době, kdy finanční analytici napříč odvětvími ekonomiky pracují s obrovským množstvím dat, roste využití a význam finančních indexů. Ty jsou schopné velké množství dat potřebných k analýzám agregovat a získat tak přehled o tom, jak se tyto veličiny chovají jako celek. Význam indexů, které jsou schopné popsat chování skupiny ekonomických veličin jako celek, tak roste napříč odvětvími. Tato práce se zaměřuje na popis tvorby a využití indexů na finančních trzích. Je zde uvedena metodika tvorby různých typů indexů a vysvětlení v jakých situacích je vhodné dané metody využít. Dále jsou zde tyto indexy analyzovány z pohledu jejich predikční schopnosti. Mnoho indexů lze totiž využít jako předstihové indikátory, pomocí kterých se predikuje vývoj na finančních trzích i v reálné ekonomice. Nakonec je vysvětlen postup tvorby finančních derivátů, kterým indexy slouží jako tzv. underlying value a k jakým praktickým účelům jsou tyto deriváty vhodné.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses