Komparace odvodového zatížení příjmů ze závislé činnosti a ze samostatné činnosti ve vybraných zemích - Buňková, Aneta (2019)
Diplomová práce se zabývá odvodovým zatížením závislé činnosti a samostatné činnosti v České republice, Slovenské republice, Rakousku, Německu a Velké Británii. Cílem této práce je popsat konstrukce daně z příjmů fyzických osob se zaměřením na zdanění činností a konstrukce sociálního pojistného. Dále pomocí modelových příkladů porovnat odvodové zatížení obou činností ve všech vybraných státech. V první kapitola se věnuje konstrukčním prvkům, které jsou používány v následujících částech práce. Dále je teoreticky popsáno stanovování daně a sociálního pojistného u obou činností. U každého státu je v poslední subkapitole uveden modelový příklad poplatníka s hrubým příjmem na úrovni mediánové mzdy. Třetí kapitola je zaměřena na komparaci odvodového zatížení čtyř různých úrovní hrubého příjmu. Díky komparaci jsou zjištěny velké rozdíly ve stanovování výše odvodů v jednotlivých zemích. Rozdílné jsou jak konstrukce daně z příjmů fyzických osob, tak sociálního pojistného. Kvůli těmto odlišnostem vznikají znatelné rozdíly mezi odvody závislé a samostatné činnosti uvnitř některých států i mezi jednotlivými zeměmi.