Uplatnění virtuální elektrárny v podmínkách ČR : aplikace u distributora v lokální distribuční soustavě vs. aplikace u obchodníka s elektřinou - Hrdinová, Pavla (2020)
Diplomová práce se zabývá konceptem virtuální elektrárny, definuje ji a porovnává její výhody a nevýhody. Zkoumá vliv podmínek na trhu s elektřinou v České republice při její aplikaci u obchodníka s elektřinou a u distributora v lokální distribuční soustavě. Za tímto účelem jsou analyzovány jejich dopady na vybrané zdroje, resp. demonstrovány na cash flow čtyř namodelovaných projektů. Porovnány budou na základě vybraných ekonomických ukazatelů, zejména vnitřní výnosové procento. Pro vyhodnocení nejdůležitějších faktorů a rizik, která nejvíce ovlivňující výnos investora, byla také zpracována citlivostní analýza. Jelikož vybraným zdrojem je větrná elektrárna, byla zjištěna nejvyšší závislost výnosu na rychlosti větru. Tržby jsou nejvíce ovlivňovány cenou, za kterou bude vyprodukovaná energie prodána. První projekt nabízí stabilní vysoké výnosy na základě výkupní ceny, proto má i nejvyšší IRR. Jakmile ale s elektřinou obchodujeme, výnosy už nejsou tak predikovatelné a navíc má na tržby významný vliv i měnový kurz, jelikož se elektřina obchoduje v EUR. Rozpočty projektů se liší především v zapojení, či nezapojení akumulační baterie, která výrazně zvyšuje náklady.