Analýza dopadu nizkých úrových sazeb na hospodaření bank v ČR - Saliy, Nazariy; Dvořák, Petr, 1960-; Diviš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem této diplomové práce je analýza vlivu nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank v České republice. Vyhodnocení hospodářských výsledků českého bankovního sektoru bude provedeno pomocí finanční analýzy absolutních a poměrových ukazatelů ziskovosti v období mezi lety 2007 až 2017 s ohledem na míru a směr působení dalších interních a externích determinantů na výnosnost bank. Podrobnější analýza relativních ukazatelů rentability bank, provedená v rámci jednotlivých skupin bankovních institucí s použitím rozkladu rentability vlastního kapitálu na dílčí ukazatele, neprokázala vliv nízkých úrokových sazeb na návratnost aktiv českých bank. Relevantnějším ukazatelem pro posuzování míry vlivu nízkých úrokových sazeb na výnosnost bank je čistá úroková marže, jejíž vývoj u většiny analyzovaných bank prokázal negativní směr působení nízkých úrokových měr na její hodnoty. Výsledky komparační analýzy vývoje poměrových ukazatelů jednotlivých segmentů českého bankovního sektoru neprokázaly dominantní vliv nízkých úrokových sazeb na výnosnost českého bankovního sektoru ve sledovaném časovém úseku.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses