Analýza vývoje úvěrů obyvatelstva v ČR - Tsis, Hanna (2019)
Celková zadluženost domácností v ČR vykazovala po dobu několika posledních let mírný a stabilní nárůst, avšak situace se může změnit v důsledku změny ve vývoji hlavních determinantů zadluženosti. Tato diplomová práce se zabývá minulým, aktuálním a budoucím vývojem zadluženosti a jejích hlavních determinantů. Analýza vývoje úvěrů obyvatelstva v ČR ukázala na pokračující trend nárůstu zadluženosti, ale pomalejším meziročním tempem růstu. Zejména začátek období nárůstu úrokových sazeb na úvěry obyvatelstvu zapříčinil zpomalení meziročního tempa růstu zadluženosti. Analýza historického vývoje zadluženosti ukázala, že její hodnoty kopírovaly směr vývoje jejích hlavních determinantů. Prognóza budoucího směru vývoje nejrelevantnějších faktorů poskytla možnost predikovat budoucí vývoj zadluženosti, přičemž v predikci jsou rozlišeny úvěry na spotřebu a úvěry na bydlení z důvodu různých základních kritérií. Podle mé predikce bude průměrné meziroční tempo růstu zadluženosti v následujících čtyřech letech činit přibližně 4 %.