Role FEDu v řízení a regulaci likvidity finančního systému - Borek, Filip (2019)
Tato práce se zabývá politikou Federální rezervního systému v oblasti řízení a regulace likvidity od jeho počátku do roku 2018. Popisuje vznik FEDu z hlediska likvidity a rozhodovací proces státních bank ve státě New York, zda se k FEDu připojit. Zaměřuje se rovněž na zápůjční facility, které FED poskytoval subjektům, které potřebovaly dodatečnou likviditu v době finanční krize v letech 2007 – 2009. Diskutuje rovněž politiku kvantitativního uvolňování a rozdíly v zavedení a výpočtu likvidních ukazatelů Liquidity Coverage Ratio a Net Stable Funding Ratio Basilejským výborem pro bankovní dohled a Federálním rezervním systémem. Na závěr je provedena analýza vlivu politiky FEDu na jeho rozvahové položky.