Audit SME - specifika a přínosy - Kudýn, Jakub (2019)
Diplomová práce se zaměřuje na audit SME – jeho specifika a přínosy pro auditované společnosti. Hlavní cíl práce je zjistit, jak SME vnímají audit a jaké v něm vidí přínosy. V práci je zdůrazněna důležitost SME pro českou i evropskou ekonomiku. První tři kapitoly se zabývají rešerší literatury. V těchto kapitolách jsou definovány základní pojmy jako je SME, audit či SMP. Ve třetí kapitole je proveden souhrn vybrané světové literatury zabývající se přínosem auditu. V posledních dvou kapitolách jsou analyzována dotazníková šetření, která byla zaslána SME a bankám v České republice. Na vzorku 127 podniků jsme zjistili, že většina firem by audit dobrovolně nepoptávala. Hlavní přínosy auditu pro SME v České republice jsou ujištění o správnosti účetnictví, zvýšení důvěry v rámci podnikatelského prostředí podniku a možnost, jak si snížit úrokovou sazbu u bankovního úvěru.