Převod podnikání fyzické osoby do společnosti s ručením omezeným - Dušilová, Zuzana; Janhubová, Jaroslava, 1965-; Pospíšil, Jiří, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá převodem podnikání fyzické osoby do společnosti s ručením omezeným. Teoretická část popisuje individuální podnikání a podnikání prostřednictvím s.r.o. z právního, účetního a daňového hlediska. Dále uvádí jednotlivé výhody a nevýhody obou forem podnikání. Hlavním cílem práce je analýza dvou způsobů převodu podnikání fyzické osoby do s.r.o., a to vkladu a prodeje obchodního závodu zejména z účetního a daňového hlediska. Cílem je také zhodnocení náročnosti obou způsobů převodu.Praktická část popisuje účetní zachycení vkladu a prodeje/koupě obchodního závodu u obou účastníků transakce. Podkladem pro praktickou část je s.r.o., která v roce 2016 koupila obchodní závod od svého společníka, který předtím podnikal jako fyzická osoba. Cílem praktické části je popsat rozdíly v účetním zachycení transakcí a zhodnotit dopad obou transakcí na rozvahu nabyvatele/kupujícího. Praktická část dále analyzuje účetní výkazy kupující účetní jednotky zveřejněné ve sbírce listin a posuzuje, zda zveřejněná účetní závěrka splňuje náležitosti zákona o účetnictví a vyhlášky k tomuto zákonu.
Vedoucí práce: Jaroslava Janhubová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses