Teórie medzinárodného obchodu s aplikáciou gravitačného modelu na Slovensko - Urbanová, Lenka (2019)
Táto diplomová práca je venovaná prierezu vybraných teórií medzinárodného obchodu, predovšetkym gravitačnej teórii s aplikáciou na Slovensko. Cieľom je zistiť, či gravitačný model je aj v novej ekonómii použiteľný na príklade Slovenska. Prvá časť je venovaná merkantilizmu a klasickej ekonómii. V druhej časti sú obsiahnuté neoklasické teorémy. Tretia časť je venovaná vybraným alternatívnym teóriám medzinárodného obchodu. Štvrtá časť je zameraná na popis gravitačnej teórie a praktický príklad s aplikáciou na Slovensko a Českú republiku a ich vzájomné porovnanie.